<h2>Καπετανάκης Αντώνιος</h2><p> </p> <h2>Καπετανάκης Αντώνιος</h2><p> </p> <h2>Καπετανάκης Αντώνιος</h2><p> </p>
Previous Next
Ενδοσκοπική διαρρινική αφαίρεση όγκων υπόφυσης

>> Όγκος υπόφυσης:

Ο όγκος της υπόφυσης αποτελεί ένα παθολογικό πολλαπλασιασμό κυττάρων στην υπόφυση, η οποία αποτελεί τον κύριο αδένα, που εκκρίνει ορμόνες στο σώμα. Έχει μέγεθος όσο ένα μπιζέλι και βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου πίσω από τη μύτη και τους οφθαλμούς. Οι ορμόνες αποτελούν χημικές ουσίες, τις οποίες παράγει το σώμα με σκοπό να ελέγχει και να ρυθμίζει συγκεκριμένα κύτταρα και όργανα.

Ένας όγκος στον αδένα της υπόφυσης μπορεί να διαταράσσει τη φυσιολογική ισορροπία των ορμονών στο σώμα. Αυτό μπορεί να καταστήσει τον άνθρωπο άρρωστο.

Οι όγκοι της υπόφυσης αποτελούν το 10% των πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου. Μόνο ένας μικρός αριθμός των όγκων της υπόφυσης αποτελούν κακοήθεις όγκους. Παρόλα αυτά λόγω της εντόπισης του αδένα της υπόφυσης στη βάση του κρανίου, ένας όγκος της υπόφυσης αναπτύσσεται προς τα πάνω. Τελικά, κάποιοι όγκοι της υπόφυσης θα πιέσουν τα οπτικά νεύρα προκαλώντας διαταραχές όρασης.

Πολλοί όγκοι της υπόφυσης είναι μικροί, δεν προκαλούν προβλήματα υγείας και ίσως δε χρειαστούν ποτέ θεραπεία. Σχεδόν όλοι οι όγκοι της υπόφυσης μπορούν να αντιμετωπιστούν, συνήθως με φαρμακευτική αγωγή και χειρουργείο.

Δεν υπάρχει σαφής αιτία για τους όγκους της υπόφυσης.
Μερικοί όγκοι της υπόφυσης μπορούν να προκληθούν από διέγερση από τον υποθάλαμο, μία περιοχή του εγκεφάλου, η οποία στέλνει εντολές στον αδένα της υπόφυσης να παράγει ορμόνες.


>> Διάγνωση:

  • Με φυσική εξέταση, ερωτήσεις του ασθενούς .
  • Με απεικόνιση του εγκεφάλουà μαγνητική τομογραφία.
  • Με εξετάσεις αίματος & ούρων.
  • Με βιοψία.


Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τον πιο συχνό τρόπο αντιμετώπισης των όγκων της υπόφυσης. Τρόποι χειρουργικής αντιμετώπισης:
 

>> Ενδοσκοπική Διαρρινική Χειρουργική

Ο νευροχειρουργός μπορεί να αφαιρέσει σχεδόν όλους τους καλοήθεις όγκους της υπόφυσης με χρήση ενδοσκοπικής διαρρινικής χειρουργικής. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική επιτρέπει τους νευροχειρουργούς να :

  • Αφαιρέσουν τους όγκους και τις βλάβες μέσα από τη μύτη και τους κόλπους, χωρίς να κάνουν τομή στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Προσεγγίσουν περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι δύσκολα προσβάσιμες με την κλασική χειρουργική.

Ο νευροχειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο, μια μικρή συσκευή σαν μικρό τηλεσκόπιο, που διαθέτει μία κάμερα υψηλής ανάλυσης και ισχυρό φως. Για να αφαιρεθεί ο όγκος ή για να ληφθεί δείγμα (βιοψία) χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής διαρρινικής χειρουργικής είναι:

  • Λιγότερος πόνος και γρηγορότερη ανάρρωση σε σχέση με κλασική χειρουργική.
  • Δεν εγκαταλείπει εμφανής ουλή στο πρόσωπο ή το τριχωτό της κεφαλής.
  • Επιτρέπει τον ασθενή να ξεκινήσει ακτινοθεραπεία, εάν χρειάζεται, σχεδόν αμέσως, χωρίς να περιμένουμε να επουλωθούν οι τομές. 

 

>> Κρανιοτομία

Ένα άλλο είδος χειρουργικής επέμβασης με σκοπό την αφαίρεση του όγκου της υπόφυσης λέγεται κρανιοτομία. Η επέμβαση πραγματοποιείται  με τομή στο τριχωτό της κεφαλής του ασθενούς και με αφαίρεση ενός τμήματος του κρανίου. Τότε ο νευροχειρουργός μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει τον όγκο ή όσο πιο μεγάλο μέρος του όγκου μπορεί χωρίς τον κίνδυνο να βλάψει σοβαρά τον εγκέφαλο. Ο νευροχειρουργός στη συνέχεια επανατοποθετεί το οστό και συρράπτει την τομή δέρματος.


Μπούσιου 4, Αμπελόκηποι | Αθήνα
Τηλέφωνο: 2106920810 (Ιατρείο) - 2107463857 (Νοσοκ.)
Κινητό: 6944394324 – 6983512463
e-mail: antonioskapetanakis@gmail.com